Att lära sig av sina misstag.

Nu börjar allt mitt tjat om att det är coolt att vara snäll och att man alltid ska säga sanningen, hur svårt det än känns, ränta sig.

Det uppstod en situation här hemma, sådär som det gör i alla familjer, och vi behövde veta vem som hade gjort det. Det dröjde inte länge förrän han klev fram och sa som det var, och sedan började en lärorik stund för honom. Vi visade att vi håller det vi lovar. Säg sanningen och vi blir inte arga, utan vi försöker lösa det som hänt tillsammans.

Jag minns själv hur jobbigt jag tyckte att det var att bli påkommen när jag var liten. Hur mycket jag kunde skämmas när jag gjort fel. Jag tror att det är bra att skämmas och ångra sig när man har gjort fel, för då förstår man vidden av det som hänt. Men då behöver man veta att världen inte går under om man har gjort fel. Det mesta går att lösa, bara man säger sanningen.

När vi hade lyckats klura ut hur vi skulle lösa situationen sammanfattade jag det som hade hänt för honom.
”Du var modig som klev fram och sa som det var. Du tog ansvar och du har visat att du förstår att det var fel. Du ville lösa det som hänt. Har någon varit arg på dig?”
”Nej…”
”Har vi löst det som hänt tillsammans?”
”Ja, det har vi faktiskt.”
”Det är så det fungerar om man är modig och säger sanningen även om det känns svårt. Då är det lättare att hjälpas åt, och lösa det som hänt. Det du gjorde var tokigt, men det ser vi på dig att du förstår. Och det räcker för oss. Gör inte om det, och kom ihåg den här gången när du var modig och sa som det var.”

Det blev ett riktigt bra samtal om att vara människa. Att veta att man är älskad oavsett 24 timmar om dygnet och att man alltid kan lära sig av sina misstag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s