Pappa och alla hans döttrar.

2c88b-dsc_0009

Humorn, ångesten och hans djupa kärlek till döttrarna. Jag skymtade min pappa i spelgen medan jag borstade håret efter duschen. Jag har ganska nyligen färgat mitt hår och tänkte på den där gången han färgade mitt hår utan att riktigt veta hur man gör. Jag framför badkaret och han masserade in den hennaröda färgen som om det vore schampoo. Så gör jag än idag.

Min pappa dog tidigt på julaftonsmorgon 2007 efter att ha levt ett helt liv med beroendesjukdomen. Åren går och sorgen mattas av, men ibland kommer saknaden och sorgen tillbaka med sådan kraft att jag inte hinner med. Det hände när jag satt hos frisören och såg hur hon omsorgsfullt kammade in färgen i mitt hår. Vi hade valt en färg som var så nära min naturliga hårfärg som möjligt. Nu är jag mörkhårig igen, precis som när jag var liten och lurade pappa att färga mitt hår fast jag visste att mamma skulle bli arg.
”Jo, jag får för mamma. Det är sant.”
”Är du säker?”
”Ja, färga håret nu.”

Pappa fick fyra döttrar. Han lämnades ensam med två döttrar, mina halvsystrar. Själv bodde jag hos min mamma. Under några år bodde han ihop med en kvinna, som han fick en till dotter med, men han var en ensamstående pappa som gjorde sitt bästa, vilket sällan räckte till. Men min pappa kunde kamma yviga hår och sätta upp en tofs. Han kunde till och med färga hår, och så hade han så mycket kärlek i bröstet att det nästan sprack, men det fanns något i hans liv som var starkare än kärleken. Till slut orkade kroppen inte mer. Han dog alldeles för tidigt, och lämnade fyra döttrar efter sig.

Nu är vi vuxna allihop. Jag hör mina barn på övervåningen och tänker på pappa och allt han inte såg eller förstod. När pappa dog hade han inget. Han hade gjort sig av med allt. Förutom dokument från socialtjänsten och kronofogden fanns nästan inga personliga tillhörigheter som sa något om personen som hade bott i lägenheten, men vi var ju där – hans döttrar. Pappa var egentligen rikast i världen, men han förstod det inte själv.

 

2 reaktioner till “Pappa och alla hans döttrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s