No one gets paid more than the Queen.

98aec2fa3e4dbcc979a1910d29bb8762d364ada9

Hon bar The Crown på sina axlar, spelade rollen som serien handlar om men han var ju mer känd. Det är anledningen till att Golden Globe-vinnaren Claire Foy, som spelade en ung Queen Elizabeth II, fick sämre betalt än Matt Smith, som spelade hennes man. Nu ska det bli ändring, och ingen ska tjäna mer än drottningen.

Jag blev så trött, och ledsen, när jag läste om dom skeva lönerna i min favoritserie. Prisade kvinnliga skådespelare får sämre betalt, kvinnliga chefer tjänar mindre än männen och 30-åriga män tjänar i snitt mer än den 43-åriga kvinnan. Det går alldeles för långsamt.

Någon sa att kvinnor bråkar för lite om sin lön, men ska man verkligen behöva bråka? Och vad händer om en kvinna faktiskt bråkar om sin lön? Jag har snarare lärt mig att le och se glad ut när jag löneförhandlar. Man ska ju inte verka besvärlig, eller för girig…

Men jag vill faktiskt tjäna pengar, jävligt mycket pengar. Det är inte min drivkraft och vad som gör att jag har roligt på jobbet, men ska du hyra min hjärna och få mitt engagemang så ja, det kostar. Hittills har ingen arbetsgivare sagt nej, utan vi har kommit överens och jag har idag en lön som ger mig utrymme att gå ner i arbetstid (slutar en timme tidigare). För mig är det kanske det viktigaste jag har gjort för mig själv. Förhandla upp min lön så att jag kan jobba mindre, och få mer tid för det som är viktigt för mig.

Okej. Här håller jag på att jobba upp min lön men med jag-perspektivet kommer jag tyvärr inte längre än till banken. Vad hjälper det i det större perspektivet? Hur ska vi skynda på det här? Så att vi slipper vänta tills år 2050 innan lönerna är jämställda? Och att kvinnor inte ska behöva vänta många fler år än männen på att nå lönetoppen i sin karriär? Så här kan vi faktiskt inte ha det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s