Umeå blev en riktig stad tack vare en kvinna.

Porträtt_av_Drottning_Kristina,_målat_av_hovmålare_David_Beck_(ca_1650)_-_Livrustkammaren_-_91525.tif

Umeå blev en riktig stad tack vare en kvinna. En kvinna som dessutom råkar vara en av historiens kanske mest intressanta personer – drottning Kristina av Sverige (1626–1689).

För att göra en lång historia kort läste jag för ett par år sedan en artikel i Västerbottens-Kuriren om Gustav II Adolfs byst som står utanför Rex uteservering. Frågan var om det egentligen borde stå en byst av drottning Kristina då det var hon (och inte hennes farsa) som utfärdade Umeås definitiva stadsprivilegier.

Kungen var utomlands när Umeås representanter åkte ner för att göra klart pappersarbetet år 1622. Snopna fick de åka hem med ett tillfälligt bevis på att Umeå var en riktig stad precis som Piteå, men sen kom alltså drottning Kristina med all sin stjärnglans och gjorde Umeå till en stad i utveckling år 1646.

Det är för bra för att vara sant, tänkte jag som fascineras av berättelsen om drottning Kristina. Hon trotsade samtiden i en tid när det i princip var omöjligt för en kvinna, något hon själv var fullt medveten om. I sin självbiografi skrev hon:

”Jag föddes täckt av hår från huvudet till knäna, bara ansiktet, armarna och benen var fria. Jag var luden över hela kroppen och hade en grov, stark röst. Allt detta ledde kvinnorna som tog emot mig att tro att jag var en pojke. Bland hela hovet spred de en falsk glädje som till och med för ett ögonblick lurade kungen. Hoppet och önskan bidrog till att alla misstog sig. Men kvinnorna blev mycket förlägna när de insåg att de hade haft fel…”

Umeå blev alltså en riktig stad tack vare en kvinna som senare lyckades lämna tronen utan att bli halshuggen och som kunde leva ett hippt liv som kulturtant i Rom under det mansdominerande 1600-talet. Inte undra på att jag trivs så bra här i Umeå. Det är ju en Kristina-stad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s