Mami.

IMG_1588.jpg

Min morsa på Ersboda in the 80s.

”Hon gjorde mig okrossbar”, säger Alice Bah Kuhnke om kvinnan som gjorde henne starkare än stål. Jag har också en sån person i mitt liv – min mamma.

Min mamma var 19 år när jag föddes. Hon har lärt mig så mycket om livet och pushat mig att alltid våga lite mer. Hon får mig fortfarande att känna att jag kan bli vad jag vill i hela världen, att det aldrig är försent att testa något nytt, och när jag ringer för att berätta om nya framgångar blir hon aldrig förvånad.
”Ja, det visste jag väl men du låter förvånad?”

Min mamma har själv en supercool karriär. Under en herrans massa år samlade hon in pengar till välgörenhetsorganisationer via sitt företag som min ena lillasyster driver vidare. Idag hjälper hon familjer som har trassliga hemförhållanden och som jag ser det gör hon världen lite bättre varje dag, men ibland vill jag bara drämma en bok i huvudet på henne.

Hon ställer jobbiga frågor som jag inte vill svara på. Hon smeker medhårs och gullar samtidigt som hon utmanar, testar och jävlas. Hon gör mig okrossbar. Hon gör mig starkare än stål, men håller också min mjuka och lite ängsliga sida i handen när det behövs. Det har varit tryggt när livet har stormat.

Jag minns när jag sa att jag skulle skriva en bok om henne för att hon var så jobbig och ifrågasättande. Då skickade hon Clair Castillons bok Insekt till mig. Nitton noveller om passionerade, skrämmande och tvetydiga känslor mellan mor och dotter. Som inspiration, och med uppmaningen att skriva boken och inte bara snacka om det. För det älskar jag henne. Den där galna morsan vars syn på livet inte liknar någon annan jag mött. Hon låter mig vara den jag är, och kan bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s