Det Franca Sozzani sa.

Skärmavbild 2018-03-04 kl. 09.49.07

Preventivmedel, nappflaskor och annat kollijoks. Det händer ganska ofta att företag kontaktar mig och vill att jag ska exponera deras produkter i mina kanaler. Ibland mot betalning, men oftast är det bara själva produkten som erbjuds och en rabattkod som jag kan ge till mina följare. Hittills har jag sagt nej varenda gång.

”Bloggers now have no concept. they are given things; they put them on, take pictures, and then just disappear from sight. Who cares?
– Franca Sozzani.

Franca Sozzani, som var chefredaktör för Vouge Italia och provokatör i modevärlden, är kanske lite väl hård här. Hur ska influencers kunna försörja sig utan samarbeten? Men jag tycker ändå att hon har en poäng. Influencers får grejer, tar på sig dom och tar en bild. Sen ser man inte prylarna mer.

Jag tycker att Underbaraclara har en sund syn på annonsering i sociala medier.
”Först gör jag en lista på alla mina favoritföretag. Produkter jag gillar, redan är kund till och konsument av. Och så kontaktar vi dem. Detta leder till att jag kan rekommendera produkter jag använt och testat under lång tid. Det känns bra!”

Den sortens samarbeten känns mer hållbara och genomtänkta än korta och tillfälliga nedslag där man jobbar splittrat med många influencers. Det är många som gör precis tvärtom. I veckan har vi till exempel sett Indiska i flera samarbeten på Instagram. Det säljs förstås fler kimonos och myskläder när många influencers myser omkring i kläderna på Instagram under samma period, men hur går det ihop med Indiskas hållbarhetstänk och starka värdegrund? Fast det här kanske bara är starten på något större?

Just nu pratas det mycket om micro-influensers med mindre konton. De har i genomsnitt högre engagemang på sina inlägg, är ofta billiga att arbeta med och anses generellt mer trovärdiga. På mitt förra jobb inledde jag ofta samarbeten med mindre bloggare som var superduktiga på sin grej. De fick betalt, vi jobbade ihop under en lång tid och jag var noga med att det skulle kännas roligt, inte som ett måste. Det skapade engagemang hos företagets följare, och det långsiktiga samarbetet stärkte helt klart varumärket.

Enligt statistiken är tillhör jag det här härliga gänget micro-influencers med mina runt 6 000 följare på Instagram. Det är förstås smickrande att företag hör av sig till mig och vill samarbeta, men jag kommer fortsätta tacka nej så länge det inte handlar om ett mer långsiktigt samarbete som matchar mina värderingar. Frågan är bara om fler företag är redo för mer långsiktiga samarbeten med influensers, stora som små? *hoppas*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s