Det är tufft att bryta gamla mönster.

IMG_1466
Det är tufft att bryta gamla mönster, men med tanke på att mina kläder numera får plats i två trådlådor, och på tio beniga galgar, har Klädutmaningen helt klart gett resultat.

Egentligen började allt hösten 2009. På väg hem från stan upptäckte jag att tröjan jag hade rafsat med mig hem mer liknande ett bandage än en moderiktig blus. Du vet hur den stukade foten ser ut när man har lindat den, precis så såg tröjan ut fast med dragkedja på framsidan. Jag försökte gömma tröjan längst in i garderoben för att slippa skuldkänslorna över det urusla inköpet. Då förstod jag att det var dags att göra något radikalt.

Jag har slentrianshoppat kläder bara för att jag har kunnat, och haft tid, men aldrig tänkt på konsekvenserna. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om mitt tidigare konsumtionsmönster smittade av sig på våra ungar. Ingen av oss har råd att sätta sprätt på jordens resurser och shoppa sig korkade. Jag insåg att jag var tvungen att kasta in en skiftnyckel i konsumtionskarusellens maskineri för att nyktra till, alltså sluta köpa helt. Därför drog jag igång Klädutmaningen den där hösten. Klädutmaningen är en inventering av min garderob och konsumtionsmönster.

Så går Klädutmaningen till: 
1. Inte köpa något nytt (läs köpstopp).
2. Gräva sig djupare in i garderoben.
3. Använda alla kläder minst en gång.
4. Om man absolut behöver något nytt ska man först se om man kan låna, byta eller köpa begagnat.

I slutet av förra året fick jag för mig att dra igång Klädutmaningen en gång till. Inte för att jag hade shoppat för mycket, utan för att det är ett roligt projekt som gör mig mer kreativ och färgglad. Den här gången rann det ut i sanden, och det känns faktiskt riktigt bra. Jag behöver inte Klädutmaningen längre. Idag vet jag precis vad jag har i garderoben – bara sånt jag faktiskt använder. Och därmed är Klädutmaningen avslutad, för den här gången.

2 reaktioner till “Det är tufft att bryta gamla mönster.

  1. Har använt några av reglerna av klädutmaningen sedan första gången du introducerade den. Handlar kläder bara några gånger per år och passar på att kolla igenom kläderna för att se om nåt skulle komma gå till myrorna eller röda korset. Om nytt kommer in så ska gammalt eller lite använda ut.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s