Den där måndagen.

Scenen när jag sätter mig i den iskalla bilen och inte kunde komma ihåg vägen hem, spelas upp i mitt huvud om och om igen. Jag ville gråta men kunde inte. Jag ville skrika men hade ingen röst. Min mans ord i telefonen fick mig att komma ihåg vart hemma är så jag körde hem, och låg raklång i sängen i flera dagar.

Min läkare berättade för mig att känslomässiga kriser kan utlösa samma fysiska reaktioner som vid ett rån eller trafikolycka. Det låter så dramatiskt, men det var precis så för mig den där måndagen för precis ett år sedan. Jag minns hur min man skyndade sig hem och smekte mig ömt över kinden. En vän tittade allvarligt på mig några veckor senare och sa att jag skulle få igenom en slags sorgprocess med alla sina tydliga faser. Jag har varit rasande, ledsen och sårad. Jag har bett om hjälp, fått medicin, pratat. Jag har låtit håret växa ut, färgat det mörkt och försökt återgå till mitt ursprungsjag. Jag har börjat skriva igen. 

Så snabbt kan det kan vända i ett liv. Jag tänker på den där morgonen innan jag gick in i det dunkla konferensrummet och mötte två personer som tappade färdriktningen. Det hade varit en helt vanlig morgon i vårt lilla fejktorp med utspilld mjölk på bordet, tjat om frukost och tandborstning. Det var saltvattenspray i håret, omaka strumpor och borttappade vantar. Jag kramade pojkarna innan dom sprang till skolan, precis som jag gör varje morgon. När vi sågs igen på eftermiddagen var allt annorlunda, och nu vet dom vad en depression är. Det går ju inte att dölja att man är ledsen och mår dåligt. 

Ibland önskar jag att jag vände i dörren när jag insåg att dom jag litade på hade ändrat förutsättningarna, men jag gick in och det går inte att göra något åt idag. Det finns väl en mening med det, gissar jag:

Sanningen.

Ett år har gått. Mycket har hänt, framför allt inom mig. Jag kan inte vända blad och gå vidare, men jag vill framåt.

7 reaktioner till “Den där måndagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s