Dona Tereza Cristina i strålkastarljuset.

Jag testade appen Google Arts & Culture och hur många gånger jag än testade matchades mitt ansikte mot Dona Tereza Cristina. Inte jättelikt kanske, men jag blev genast väldigt nyfiken. Vem var kvinnan med den bestämda minen?

Den italienska prinsessan Tereza Cristina skickades över Atlanten för att bli kejsarinna av Brasilien. Hennes man vägrade fullborda äktenskapet eftersom hon inte var snygg nog. Han kände sig lurad. Hon var inte vacker nog för sin man, men Brasilien älskade sin kejsarinna, som senare blev Brasiliens moder.

Att bli avvisad måste gjort ont. Ensam i ett främmande land skrev hon till sina föräldrar att hon visste att hennes utseende var annorlunda än vad det hade sagts vara, men att hon skulle visa att hennes personlighet inte skulle orsaka besvikelse och att hon skulle bli en brasilianare på riktigt. Hon gjorde omedelbar succé hos allmänheten med sitt mjuka, vänliga sätt och uppriktiga entusiasm. Alla älskade henne, förutom hennes make som inledde ett förhållande med de fyra barnens nanny, eller guvernant som det hette på den tiden. Han försökte inte ens dölja att han var otrogen. En kejsare gör väl som han vill? (Ehh…)

Det som sårade Tereza Cristina mest var att affären pågick helt öppet vid hovet, och framför deras barn. Ändå kommenterade hon aldrig otroheten. Kanske hade hon gett upp hoppet om att leva i en kärleksfull parrelation? Hon fick ju barnens kärlek, och folkets. Och vad vet vi, kanske fanns det någon som gav henne allt det där hennes man vägrade ge henne? Jag tror att hon tog det hon ville ha. Det fanns nog inget som kunde stoppa henne.

När Tereza Cristina var 67 år avskaffades monarkin i Brasilien som snabbt förvandlades till en militärdiktatur. Hela kejsarfamiljen tvingades lämna landet för all framtid. En chock för Tereza Cristina, som grät när hon utvisades från sitt nya hemland. En kort tid senare dog hon på ett hotellrum i Portugal.

I år är det 129 år sedan hon dog och jag tänker på alla kvinnor som glömts bort av historieberättarna. Tack till Google för att ni presenterade mig för en person vars historia påminner mig om att inte älta, utan att alltid försöka hitta nya vägar i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s