There’s more to life than being happy.

Vi är så många som kämpar på med barnen, kärleken, kroppen och karriären. Vi vill uppnå inre harmoni, och sneglar åt andra som verkar ha det så himla härligt hela tiden, men lyckosökandet skapar bara ännu mer otillräcklighetskänsla.

Hur kommer det sig att vi är så besatta i en sekundkänsla som inte går att hålla fast vid? Varför fokuserar vi mer på jakten på lycka än att hitta mening i livet?

Det finns forskning som visar att jakten på lycka oftast får oss att känna oss vilsna, nedstämda och ganska ensamma. Vi vill ha det perfekta jobbet, den perfekta familjen och det perfekta boendet men även fast vi har det bättre idag än några generationer tillbaka är vi inte lyckligare. Vi undrar Är det här allt? och det är nog inte bristen på lycka som får oss att känna oss vilsna i livet. Jag tycker att författaren Emily Esfahani Smith sammanfattar det så bra fi sitt 12 minuter korta men meningsfulla Ted Talk.

”Happiness comes and goes. But when life is really good and when things are really bad, having meaning gives you something to hold on to.”

Jag uppfattar Emily som en ovanligt handlingskraftig och lösningsorienterat person. När hon inte hittade svaret på hur man håller fast vid sekundkänslan lycka påbörjade hon en viktig resa, som vi har mycket att lära från. Hon spenderade fem år med att intervjua hundratals personer och läste tusentals studier om psykologi, filosofi och vår hjärta. Hon kom fram till att det finns fyra betydande pelare som ger livet en djupare mening. Vi behöver känna tillhörighet. Ha en uppgift i livet med ett djupare syfte där nyckeln är att använda sina styrkor för att hjälpa andra. Vi behöver också existentiella upplevelser där vi går utanför oss själva och processar intryck och upplevelser. Det kan handla om konst, kyrkan, skrivande. Sällsynta stunder när vi tappar tid och rum.

Den fjärde pelaren för ett mer meningsfullt liv är vår egen berättelse. Den hjälper dig att förstå hur du blev du, men vi har också möjlighet att skriva om vår berättelse.

”But we don’t always realize that we’re the authors of our stories and can change the way we’re telling them. Your life isn’t just a list of events. You can edit, interpret and retell your story, even as you’re constrained by the facts.”

Efter käftsmällen för snart ett år sedan, när jag blev rejält tilltufsad av två personer jag litade på, har det varit superviktigt för mig att gå djupt in i mig själv och fundera på vilka mina styrkor och möjligheter är. Vart de kommer ifrån och vilket arv jag bär med mig. Genom att plocka upp min egen historia har jag förstått allt så mycket bättre, och till slut tagit mig ur min depression.

Jag har insett att jag mår som allra bäst när mina idéer, mitt engagemang och passion får en person i rörelse. Jag drivs av utveckling – min egen men framför allt andras. Jag får så mycket av att ge. Enligt Emily Esfahani Smiths teori får jag in de fyra pelarna i min drivkraft, och det som ger mig en djupare mening som trebarnsmorsa, wifey och reklamare. Jag får känna tillhörighet (få vara viktig), ha en uppgift med ett syfte (utveckling), vara kreativ (mina idéer) och möjlighet att skriva om berättelsen (storytellning).

Ibland tänker jag att jag borde bli lärare, för att ge tillbaka till samhället, men så tänker jag på vad jag gör just nu. Jag uppfostrar tre fantastiska personer tillsammans med min man och hjälper företag att ta nästa steg i sin kommunikation. Jag är nog precis där jag ska vara just nu, och jag kommer att känna när det är dags att skriva om min berättelse.

Följ mig på Bloglovin så missar du inga inlägg

3 reaktioner till “There’s more to life than being happy.

 1. Åh, så kul att du är tillbaka! Jag hade en period för nått år sedan när jag lyssnade på många intressanta ted talks speciellt om lycka och tyckte ändå jag lärde mig ganska mycket. Utvecklades! Ju mer jag läste desto mer insåg jag vad som egentligen är viktigt i livet och för mig. Tex. att känna flow – kreativitet!

  Ted tips:
  Where is home? Pico Iyer
  How to live to be 100
  Shonda Rhimes, My year of saying yes to everything
  Chimamanda Ngozi Adichie – Single story
  What makes a good life
  What really matters at the end of life
  The power of vulnerability & Listening to shame Brene Brown
  Graham Hill, less stuff more happiness

  Dokumentären Happy, Roco Belic – han har även ett TED talk ”What I learned while making a Movie about happiness”

  Jag tycker om ärligheten i dina ord, direkt ner på djupet…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s