Du vet väl om att du är värdefull?

Livet är så hårt ibland, och det är svårt att förstå varför. En älskad pappa, en son, en bror, en farbror och en vän. Han som alltid skulle finnas där. Nu finns han inte mer.

Jag höll min mans hand hårt i kyrkbänken idag. En barndomsvän ska inte dö, inte nu. Inte i vår ålder. Sorgen flätade ihop våra fingrar och jag kände hur jag ville bära min mans sorg, så att han skulle slippa ha ont. Jag var där för att hjälpa honom att ta ett steg i sorgens och saknades land, men också för att ta farväl till en person som jag har känt i 15 år och som jag blev glad varje gång jag mötte.

Det är lätt att känna sig fjuttig på en begravning om man inte tillhör närmsta sörjande. Kanske är det därför man inte riktigt vågar sig dit? Det finns alltid någon vars sorg är tyngre att bära men prästen påminde oss allihop om att varför vi var där. Vi var där för att dit, till hans kista, hade kärleken och vänskapen fört oss. Den hade fört oss dit ingen av oss ville, men vi slöt upp för han hade gjort ett avtryck hos oss allihop och det ville vi hedra. Förhoppningsvis såg han oss och hur älskad han är.

Något brast i mig när vi snyftandes sjöng psalm 791, Du vet väl om att du är värdefull. Jag tänkte på honom och dom han lämnar efter sig, men också på min egen pappa som även han kämpade med en av livets svåraste sjukdomar. Pappa visste att vi älskade honom, och han älskade oss, men på djupet fanns mörkret kvar. Om vi var ljuset i pappas liv hade hans liv varit nära nog bottenlöst mörkt utan oss. Jag vet det nu, men jag tror inte att pappa förstod det så jag sjöng även för pappa idag:

Du vet väl om att du är värdefull 
Att du är viktig här och nu 
Att du är älskad för din egen skull 
För ingen annan är som du 

Det finns alltför många som vill tala om 
Att du bör vara si och så 
Gud Fader själv, han accepterar dej ändå 
Och det kan du lita på 

Du vet väl om att du är värdefull 
Att du är viktig här och nu 
Att du är älskad för din egen skull 
För ingen annan är som du 

Du passar in i själva skapelsen 
Det finns en uppgift just för dej 
Men du är fri att göra vad du vill med den 
Säga ja eller nej 

Du vet väl om att du är värdefull 
Att du är viktig här och nu 
Att du är älskad för din egen skull 
För ingen annan är som du

Vi är alla värdefulla, och därför gör det så ont när vi förlorar dom vi älskar. Det gör ont nu, men jag vill påminna om att sorgen aldrig förtar glädjen, smärtan inte minnena av liv. Vi minns de glada skratten, humorn och en människa som var så intensivt levande. Men nu får vi vara ledsna. För Jocke skulle inte dö än. Hans stund på jorden blev alldeles för kort.

6 reaktioner till “Du vet väl om att du är värdefull?

  1. Rörd av din text. Tänk om alla kunde veta att de var värdefulla. Som närstående upplever jag en maktlöshet över att inte nå fram. Lika rädd som jag är för utvägen som kan bli dess känslas enda utväg. Att man förlorar någon för tidigt och för alltid.

    Gilla

  2. Jag är helt stum av beundran. Å gråtfärdig över denna vackra, smärtsamma text. Älskar att läsa det du skriver! Stor kram från mig i Skåne. / Tina.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s