Klädutmaningen – dag 2


Dag 2: Hittade inte min svarta sammetskavaj så det fick bli ett par vida kostymbyxor med pressveck, som jag köpte till Umeågalan, en gammal t-shirt i siden under kashmirtröjan som jag bara kan ha om jag har byxor med hög midja, men nu över till något viktigare. 

Born and raised i en slit-å-släng-kultur har få av oss fått lära oss från grunden hur man tar hand om sina kläder. Pratade ens vår sylärare om det? Hon ville mest att vi skulle tänka kreativt och vara glada, men några samtal om hållbarhet minns jag inte.

Vadå? Det går ju att köpa nytt? Hur arg blir jag inte på mig själv när jag hör våra barn säga så? Det är ju från oss kidsen har fått lära sig att vi köper nytt om något går sönder. Vi lappar och lagar inte trasiga kläder som man gjorde förr i tiden. För mig handlar det om tid, men också om okunskap och dåligt självförtroende vid symaskinen. Jag tror helt enkelt inte att jag kan sy, att det ska bli dåligt.

Precis som att jag vill handla mindre, vilket Klädutmaningen går ut på, vill jag även bli bättre på att ta hand om mina grejer. Laga en dragkedja, lappa barnens byxor som går sönder, sy om en gammal barntröja till en trikåmössa etc ect. Men vart hittar jag inspirationen och ska jag göra för att det ska kännas självklart och inte som ett gigantiskt projekt att laga en söm?

Några enklare knep för att kläderna att hålla längre: 
– Min svarta ullkappa blev som ny med vår avnoppare.
– Laga hål med självhäftande laglappar. Nylonlapparna är en skänk från ovan när dunjackan har gått sönder.
– Vädra kläderna istället för att tvätta.

Hur gör du för att få kläderna att hålla längre?

2 reaktioner till “Klädutmaningen – dag 2

  1. Jag syr ihop hålen på barnens byxor (för hand) Det blir inte snyggt men skitsamma! 🙂 Det blir nya hål varje dag känns det som och jag tycker det är onödigt att köpa nya hela tiden. Och så tvättar jag mina jeans sällan, funkar utmärkt att vädra! Dock köper jag en del nytt till mig själv så klädutmaningen har fått mig en funderare!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s