Livet var vackert men också ganska stökigt.


Något brast i mig i morse. Min bullriga farsa med det yviga håret dog tidigt på julaftonsmorgon för tio år sedan efter att ha levt ett helt liv med beroendesjukdomen. Åren går och sorgen mattas av, men ibland kommer saknaden och sorgen tillbaka med sådan kraft att jag inte hinner med. Som i morse när jag kramade om min man som sörjer sin vän.

I kramen började jag tänka på min pappa och allt han inte såg eller förstod. När han dog hade han inget. Han hade gjort sig av med allt. Förutom dokument från socialtjänsten och kronofogden fanns nästan inga personliga tillhörigheter som sa något om personen som hade bott i lägenheten, men vi var ju där, alla hans döttrar. Pappa var egentligen rikast i världen, men han förstod det inte själv. Prästen som begravde honom satte ord på allt vi kände:
”Naturligtvis visste han att ni älskade honom. Och han älskade er. Men på djupet fanns mörkret kvar. Men genom sprickorna tränger ljuset trots allt fram. Och om ni var ljuset i hans liv, hade Pärs liv varit när anod bottenlöst mörkt utan er. Ni gav honom vänskap, glädje, kärlek, tid och omsorg. Han tog emot det han förmådde.”

När jag var liten brukade han berätta så festliga historier, men de sista åren i livet fick han mest bara förklara sig och den där roliga pappan, som jag vill minnas honom, försvann bokstavligen ur mitt liv. Han blev mannen som jag helst av allt ville glömma, men som hela tiden fanns inuti mig som en sorg.

Jag blir så ledsen av tanken på att pappa aldrig hittade tillbaka till den normalitet han sökte under den där sista hösten innan han dog. Livet var vackert men också väldigt stökigt för oss allihop. Jag fick lära känna en väldigt sjuk och liten pappa, ett samhällets olycksbarn. Det gjorde ont varenda sekund, men samtidigt befriande för jag förlät honom för allt svårt och då fick jag tillbaka min pappa.

4 reaktioner till “Livet var vackert men också ganska stökigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s