Klädutmaningen är live.


Nu är det dags att blåsa liv i min gamla bloggutmaning Klädutmaningen som är minst lika bra för plånboken som miljön och den egna kreativiteten. Tro mig. Jag har testat.

Egentligen började allt hösten 2009. På väg hem från stan upptäckte jag att tröjan jag hade rafsat med mig mer liknade ett bandage än en moderiktig blus. Jag försökte gömma den längst in i garderoben för att slippa skuldkänslorna över det urusla inköpet. Då förstod jag att det var dags att göra något radikalt.

Jag hade allt, skräddade kavajer, billiga blusar, svindyra klänningar som jag sällan använde och högen med jeans letade sig upp till andra hyllan i garderoben. Ändå köpte jag nytt när det gamla kändes tråkigt. Jag insåg att jag var tvungen att kasta in en skiftnyckel i konsumtionskarusellens maskineri för att nyktra till, alltså sluta köpa helt.

Nu framstår jag kanske som en shoppingberoende dåre, men så illa har det aldrig varit. Jag har slentrianshoppat bara för att jag har kunnat, och haft tid, men aldrig tänkt på konsekvenserna. Det är nog också anledningen till att det inte alls var svårt att sluta köpa nytt när jag väl hade bestämt mig. Tre månader senare hade mitt habegär så sakta stillats och jag var säker på att jag hade förändrat mitt konsumtionsmönster, men så fort köpstoppet var över föll jag in i mina gamla vanor igen. Så här i efterhand förstår jag att det krävs mer arbete om man vill förändra något som sitter djupt rotat, men då blev jag besviken på mig själv.

Diskussionen om slit- och slängkulturen och överkonsumtion är min stora akilleshäl än idag. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om mitt tidigare konsumtionsmönster smittar av sig på mina ungar. De har inte råd att sätta sprätt på jordens resurser och shoppa sig korkade. Därför drog jag igång Klädutmaningen 2.0. och det satte i gång kreativiteten rejält. Plötsligt vågade jag, som vanligtvis känner mig utspökad i allt annat än svart, ta på mig färgglada och stormönstrade kläder som samlat damm längst in i garderoben. Först när jag har använt vartenda klädesplagg får jag köpa nytt igen.

Det är tufft att bryta gamla mönster, men jag har stora förhoppningar om att en gång för alla faktiskt lyckas med mitt projekt – att aldrig mer komma hem med onödiga impulsköp. Visst händer det att jag blir frestad att köpa nytt, men jag ska inget ha och det känns befriande. Jag har ju redan allt.

Dessutom har mina gamla paltor fått nytt värde nu när jag har börjat använda dem igen. Win-win. Förutom en garderob som bokstavligen svämmar över hade jag en blogg på den här tiden. Bara någon timme efter att jag hade publicerat det första blogginlägget om Klädutmaningen 2.0. fick den sina första anhängare. Sedan dess har den spridit sig som en löpeld i olika sociala medier, ända bort till Nya Zeeland. Jag tolkar det som att behovet att se över sina konsumtionsvanor är stort. Så vad säger du, vad du har längst upp och längst in i din garderob? När kollade du efter senast? Det är kanske dags att ta reda på det?

Så går Klädutmaningen till: 
1. Inte köpa något nytt (läs köpstopp).
2. Gräva sig djupare in i garderoben.
3. Använda alla kläder minst en gång.
4. Om man absolut behöver något nytt ska man först se om man kan låna, byta eller köpa begagnat.

13 reaktioner till “Klädutmaningen är live.

 1. Inspirerande! ☺ Är själv sugen på att göra något liknande, både för att peppa mig själv att vara lite mer kreativ med min uppenbarelse överhuvudtaget och för att jag har en väldigt (och kommer att ha för ett bra tag till) låg inkomst just nu. Problemet för mig är att jag inte har så mycket kläder eller ens en bra bas då iaf hälften av mina kläder inte passar sen graviditeten för 2 år sen…..men funderar på att kanske ”bara” shoppa second hand ett tag och försöka mig på att sy och ändra när det behövs. Vill ha roliga och fina kläder men hittar inget att gömma min mammamage under �� Sen behöver jag nog ha köpstopp på inredning, där jag impulsköper mest nuförtiden.. Tack för en fin blogg, du skriver fint, bra, vettigt och inspirerande.

  Kram

  Linda

  Gilla

 2. Förvånad att fler modetokar inte upptäckt att Tradera är fullproppad med kvalitetsmärken, de mesta i perfekta nyskick. Köper Bruuns Bazaar, Day, Filippa K, Isabelle Kristensen mm ofta för under hundringen. Ibland tior! /Emmy ��

  Gilla

 3. Tycker det är ett jättebra initiativ! För mig är det dock inte läge att haka på. Spontant ger det mig en skuldklump i magen, jag borde ju också. Men så påminner jag mig om att mitt läge faktiskt är ett annat. Senaste sju åren har vi i stort sätt fått vända på varenda krona, så att köpa kläder till mig eller min man har varit extremt nedprioriterat. Det sker först när det inte går att lappa och laga längre, eller det fåtal tillfällen få en födelsedagspeng ger utrymme för något extra.

  Med det menar jag inte att det är särskilt synd om oss, numer äger vi vår bostad, kan betala räkningar och mat och barnen kan ha åtminstone någon fritidsaktivitet, men allt vi lägger pengar på är noga budgeterat för och vissa saker får stryka på foten. Som kläder. Så kan jag någon gång unna mig ett klädköp så behöver jag få göra det.

  Lång harang för att dämpa mitt egna (ständigt) dåliga samvete. Men jag är med er i sak! Heja klädutmaningen!

  Gilla

 4. Hej Linda! Tänker att det viktigaste nog är att reflektera över sitt konsumtionsmönster, och hitta en väg som passar sig själv!
  Tack också för fina ord om bloggen, det värmer ❤

  Gilla

 5. Och heja dej Kajsa! Jag förstår hur du tänker, och tycker att det låter helt vettigt. Jag vill inte ge någon dåligt samvete, bara påminna om att med jämna mellanrum stanna upp och tänka igenom sitt konsumtionsmönster… Kram

  Gilla

 6. Det ska bli kul att följa (för jag hoppas vi kommer att få ta del av klädutmaningen här på bloggen)! Jag var en av de som följde förra gången, och har väl också det där dåliga samvetet ständigt över mig. Inspirerande är det iallafall, och jag hoppas på att kunna göra något liknande, på mitt sätt.

  Gilla

 7. Åh ja, mer klädutmaning åt folket! Hoppar på och välkomnar klädutmaningen 2018 in i mitt liv. Tack för inspiration, öskar dig en god jul och ett gott nytt år!

  Gilla

 8. Nejdå, det där dåliga samvetet är jag så bra på att ge mig själv. Jag jobbar på att bli lite snällare där 😉
  Och när jag tänker efter så kör jag ju åtminstone punkt 2-4 alla dagar om året, och är ju inte långt ifrån punkt 1 heller, så jag är ju typ med på tåget ändå.

  Tycker det är en jättebra påminnelse. Medvetenhet och reflektion är alltid bra, tänker jag. Med eller utan marginaler. Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s