Självlärd är ett vackert ord.

Självlärd är ett av de finaste orden jag vet. Så enkelt och avskalat, men ändå intressant och med ett djup. Det fungerar inte i alla sammanhang, men jag är otroligt stolt över att jag har kommit dit jag är utan högskolepoäng.

I våras blev jag för första gången på flera år utmanad när det kom fram att jag inte har en universitetsutbildning i mitt CV. Jag blev ställd och istället för att lyfta fram det jag har åstadkommit hittills skämdes jag. Det var en relevant fråga i en rekryteringsprocess och jag läste in något som inte fanns där, men det fick mig att börja reflektera över min egen resa och min drivkraft.

För mig är kreativitet och frihet betydligt viktigare än stabilitet och trygghet. Jag tror att det är anledningen till att jag redan första året på journalistlinjen på folkhögskolan skaffade mig skribentuppdrag för att slippa det fyrkantiga klassrummet. Så fort jag fick jobb på radions lämnade jag skolan. Jag fick mitt examensbevis på nåder, men var inte där på avslutningsdagen. Då gjorde jag radio för P1.

Jag har inga problem att sitta stilla och lär mig snabbt, men efter att jag lämnade den fria montessorivärlden trivdes jag inte i skolbänken trots att jag alltid har varit sugen på att lära. Något hände med min lust när jag inte längre fick göra det på mitt sätt. Nu i vuxen ålder får jag göra det igen, men på mitt sätt, och jag är antagligen mer bildad idag än jag skulle varit om jag hade pausat och ägnat 4-5 år åt universitetsstudier i kommunikation eller ledarskap, vilket jag jobbat med de senaste 5,5 åren. Inget ont om dig som har gått den andra vägen, men det passar inte mig.

Nu vet jag precis vad jag ska säga om någon frågar mig om min utbildning – Allt jag kan har livet lärt mig. Jag tror dock att det krävs mer av oss som saknar högskolepoäng och universitetsutbildning, men jag har alltid varit beredd på att jobba hårt för min egen skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s