#deadline


Minns plötsligt hur den äldre reportern drog ner byxorna när han levererade nyheterna i studion bredvid den där tidiga morgonen. Jag tog på mig skygglappar för att slippa se och hoppades att ingen gäst skulle komma in i huset. Några minuter senare fortsatte jag underhålla våra 55 000 lyssnare, ungefär som om inget hade hänt.
”Du… Vi behöver inte berätta det här, då blir det en stor grej av det”, sa en annan kollega.

Jag bet ihop. Sådär som jag har gjort alldeles för många gånger. Bitit ihop tills tungan låst sig i gommen. Samma man kunde slita upp dörren mitt när vi var i sändning, störa i hörlurarna när jag höll låda i etern och säga minst sagt olämpliga saker. Till oss allihop.

Ett par månader senare fick jag till slut nog av hans beteende och härskartekniker. Jag skrev blogginlägget ”Mig lilla gummar du inte.” Han hade läst inlägget och blev förskräckt, det ville vår chef att jag skulle veta. Förhoppningsvis blev det ett uppvaknande för honom att hamna i offentligheten, även om han precis som nu var anonym i min story. Han tyckte säkert att jag var en jobbig, påfrestande och omedgörlig kollega som inte spelade med i hans show.

Tre månader senare sa jag upp mig. Jag hade under en lång tid funderat på om journalistyrket var mitt drömjobb. Så här i efterhand förstår jag att en del i mitt beslut att sluta arbeta som journalist också handlade om arbetsvillkoren, inte bara att jag hade fått ett bättre jobberbjudande.

Jag arbetar inte längre som journalist men jag vill ge mina gamla kollegor i branschen mitt stöd. Tillsammans har över 4 000 journalister satt ner foten. Alla har inte personligen drabbats, men de står sida vid sida i kampen mot de strukturer som råder överallt i samhället, även på redaktionerna. De tänker inte vara tysta längre. Nu ska skulden läggas där den hör hemma. Nu får det vara nog.

Här kan du läsa mer om #deadline.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s