Nu ska mammisen minsann få sova.


Bild från Vardagslinjer, en gammal favorit.

Du vet hur man försiktigt lirkar bort den lilla barnarmen som krokat fast sig runt halsen för att hjälpa det andra barnet som vaknat av en ruggig mardröm. När alla väl somnat om är det någon som petar frenetiskt på ens kind.
”Mamma.. Mamma…. MAMMA!!!”
”Schyyy väck inte din bror…” och så är cirkusen igång igen.

Så har en vanlig natt sett ut hos oss de senaste tretton åren. Jag läste någonstans att störda sömnrutiner kan sätta sig så djupt att de följer med dig länge trots att ingen stör dig längre. Eftersom vi har fått barn ungefär vart fjärde år har vi inte sovit ordentligt sedan hösten 2004. Numera vaknar jag innan storbarnen satt foten på första trappsteget eller när minstingen gnyr från sin säng. Benen far över kanten innan jag ens hunnit öppna ögonen. För att överleva har jag utvecklat en superkraft – jag somnar om på två sekunder. Även om vi har varit uppe flera gånger under natten och jobbat som spökjägare, kurator, servitris, sjuksköterska eller slav vaknar jag (oftast) utvilad.

Men nu verkar det minsann som att mammisen och pappisen ska få sova igen. Vår lilla sladdis är inte så liten längre. Han har äntligen förstått tjusningen med att sova och ni vet ju hur det är med tweenisar och tonåringar. Våra sover sig igenom väckarklockor, irriterade föräldrar som stressar på om att klockan är mycket och uppdragna gardiner.

Hallelujah!

2 reaktioner till “Nu ska mammisen minsann få sova.

  1. Åh vilken lyx! Vi har fått tre barn på 4 år, älsta är 4.5 och yngsta 1.5. Mellanbarnet sover ibland hela nätter i egen säng men oftast kommer alla till oss och plats och yngsta vaknar dessutom alltid innan halv 7. Vi längtar tills barnen börjar sova bättre

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s