Kärlek & fiskpinnar.

Idag är jag trebarnsmorsa och trygg (nåja, ganska i alla fall) i mitt föräldraskap, men när du är först i kompisgänget som får barn finns få att luta sig mot. Jag var 20 år när jag blev mamma första gången, och jag minns hur ensam jag kände mig. Det fanns ingen att ta efter eller relatera till.

Ett år senare satt jag med vårt äldsta barn i knät och såg på dokumentären Kärlek och fiskpinnar. Jag minns hur tacksam jag kände mig över att de satte ord på allt jag kände och tänkte, men inte vågade säga högt. Äntligen var det någon som sa som det var om det oglamorösa vardagslivet med övertrötta småbarn, luskamningar och familjerådgivning. Och att kärleken är bränslet mitt i allt sjå. De små händerna runt halsen får minnet av sömnlösa nätter att blekna och mitt i allt detta såg jag min man torka den snoriga barnnäsan och hela kroppen kände ”shit vad jag älskar den där människan.”

Maud Nycanders dokumentär var på sätt och vis min bästa vän som nybliven mamma, och jag minns hur jag försökte köpa filmen för att inte tappa min vän. Det var första och enda gången på många år som jag hörde någon annan säga det jag tänkte på, att det ibland är ett himla sjå att vara förälder.

Två år senare kom en bibel till min räddning, Uppdrag Familj (som tyvärr är slutsåld). Om kampen för att behålla kärleken och jämställdheten, om kris och separation och om att nästan stressa ihjäl sig mellan arbeten och dagishämtningar. All denna diskbänksrealism blev en trygghet, och fick mig att förstå hur viktigt det är att våga prata om både det fina och fula i livet.

Nu kan vi kolla på Kärlek och fiskpinnar igen. Den som hjälpte mig att förstå att allt jag och min man kämpade med för 14 år sedan, och fortfarande brottas med, är helt normalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s