Annonsdrottningen.

Jag har en grej för stridbara kvinnor i historien. Kvinnor som inte lät sig kuvas eller formas av andra. Annonsdrottningen Sofia Gumaelius stred för oss och för sanningen och är därför en av mina största idoler.

När hon kom till storstan i slutet av 1870-talet hade hon två saker med sig – sitt självförtroende och sin affärsidé. Inom ett par år hade hon förvandlat sin lilla annonsbyrå till ett annonsimperium. Hon håvade in sjukt mycket cash, faktiskt mest av alla i hela tidningsbranschen, och hade en status som kvinnor på den tiden inte ens vågade drömma om. Dessutom anställde hon nästan bara kvinnor för att på så sätt bidra till att förbättra kvinnors ställning i samhället och hon var givetvis aktiv i den kvinnliga rösträttsrörelsen. Hon fick inte rösta i ett riksdagsval men hon såg till att vi får göra det.

Tack Sofia för allt du gjorde och skapade för framtida generationer. Det kan inte ha varit lätt alla gånger och det gör mig ont att tänka på att du är ännu en kvinna i historien som höll på att glömmas bort. Jag tänker inte glömma!

Boktips: Annonsdrottningen av Ewonne Winblad.

2 reaktioner till “Annonsdrottningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s